Atelier Spoor Venlo

Beeldengieterij Atelier Spoor Venlo opent na 10 jaar weer haar deuren ….

Beeldengieterij Atelier Spoor Venlo vond zijn oorsprong in 1948 welke door de jaren heen van generatie op generatie ging. Mijn grootvader startte destijds in het “oude badhuis” op het Nolensplein (Ut Gaasplein) in Venlo een beeldengieterij en vervaardigde hier hoofdzakelijk religieuze beelden en kerstgroepen van gips. Deze beelden vonden hun afzet over de gehele wereld. Zo werden er talloze religieuze beelden naar België, Duitsland, Noorwegen, Groenland, Groot-Brittannië en Amerika geëxporteerd. De beeldengieterij verhuisde in 1969 vanuit het oude badhuis naar een eigen atelier net even buiten het centrum van Venlo. Het toen 1000m2 tellende atelier breidde zijn assortiment uit met plaquettes, fantasiefiguren, relatiegeschenken en het vervaardigden van beelden en figuren in opdracht. Ook het restaureren van oude (kerk)-beelden behoorden tot de werkzaamheden.

In de jaren zestig en zeventig maakte polyester zijn opmars en ging de beeldengieterij over op het gieten van beelden in kunsthars. Het vervaardigen van beelden in kunsthars had veel voordelen. Zo konden de beelden gedetailleerder vervaardigd worden. Er was toen in de uitvoering voor detail van beelden veel meer mogelijk. Daar kunsthars een hardere grondstof was dan gips waren de beelden minder vatbaar voor breuk en beschadigingen. Het nadeel van kunsthars was dat het niet zo milieuvriendelijk was, iets wat in die tijd niet zo aan de orde was.

Begin jaren tachtig werd het assortiment verder uitgebreid met de Venlose stadsfiguren. In samenwerking met stichting ‘t Gulde Schinkegilde in Venlo werden er diverse Venlose stadsfiguren gemodelleerd en vervaardigd. Ook werden er in opdracht van bekende kunstenaars reproducties van hun eigen werken vervaardigd. Zo had Atelier Spoor Venlo door de jaren heen een heel breed assortiment opgebouwd. Alles van het modelleren tot een volwaardig gegoten beeld werd in eigen atelier ontwikkeld en vervaardigd.

Echter door een combinatie van een slechte economie en privé omstandigheden sloot Atelier Spoor in Venlo 2007 haar deuren. Nu tien jaar later opent Atelier Spoor Venlo weer haar deuren. Met eenzelfde passie en kennis, opgedaan door de jaren heen, zijn wij wederom in staat om een kwalitatief goed product voor u te vervaardigen. Inmiddels hebben wij Ceralith ontwikkeld, een hars-compositie welke dezelfde eigenschappen heeft als kunsthars echter milieuvriendelijker is. Al onze beelden worden echter nog op de oude wijze met de hand beschilderd.